Dit is wat western rijden mij leerde over leiderschap.
Het was eigenlijk gewoon een kwestie van tijd. Naast ruim ervaren trainer en coach ontwikkelde ik de laatste jaren ook een grote interesse voor paarden. Samen met mijn jongste zoon ben ik toen met veel plezier (Western) rijles gaan nemen.
En dan ontdek je al snel een aantal dingen. Ten eerste voelt het heel anders op een paard dan wanneer je er van de zijkant naar kijkt. Ook merk je dat dit (vlucht)dier jouw (on)zekerheid en energie haarfijn aanvoelt! Meer dan eens ben ik galopperend dwars door de bak gerend, omdat het paard in kwestie een ander paard in de groep aanviel. Wat ja, dan doen ze soms ook.
Je merkt direct de verwarring, wanneer jij zelf twijfelt of de richting niet helder aangeeft.
Maar na verloop van tijd ontdek je de samenwerking; je ervaart de kadans in het rijden; je geniet van de fascinatie, dat het paard al de richting uitgaat waarin jij aan het kijken bent. Hij voelt dat eenvoudigweg aan je lijf, je houding en je benen. Wat een magnifieke ervaring! Maar je merkt ook meteen de verwarring bij het dier, wanneer jij zelf in twijfeling bent of de richting niet helder aangeeft.
En in die mens-dier samenwerking zit een prachtige metafoor voor leiderschap. Leiderschap van jezelf, van teams, van projecten en van veranderprogramma’s. Ik verdiepte me daarom vervolgens in paardencoaching. En na een intensieve tweedaagse train-de-trainer werd ik begin dit jaar gecertificeerd en enthousiast “HorseDream” trainer.
In samenwerking moeten we onze energie richten op communicatie, uitnodigen, connecten en richting geven
In het werken met teams tijdens een HorseDream Leadership Experience maak je soms mee, dat mensen in het leiden van een paard moeite hebben met het maken van verbinding. Een paard prikt feilloos door onze opgebouwde laagjes, ego’s en maskers. Het dringt in het hier en nu direct door tot onze kern. En wanneer je van daaruit geen connectie maakt, werkt het paard gewoon niet mee. Hoe vaak maken leiders en managers van teams, projecten en programma’s dat niet mee? En dan zeggen we – vaak half grappig – : “Het paard is kapot.” Ja natuurlijk… Je moet het paard gewoon leiden! En dus moeten we onze energie erop richten, communiceren, uitnodigen, connecten en richting geven. Net als in het dagelijkse leven in onze organisaties!