De Rabobank is onderdeel van de Rabobank Groep en daarmee de grootste financiële dienstverlener in Nederland. De Rabobank beschikt over lokale banken die het kloppend hart vormen van de organisatie. Zij staan dichtbij de klant en zijn sterk geworteld in de eigen markt. Één van deze lokale banken is de regio Uden en Veghel.
De nieuwe economie vraagt om modern en inspirerend leiderschap. Daarom wil Rabobank Uden-Veghel leidinggevenden inspireren om vanuit authentiek leiderschap sturing te geven aan de organisatie en minder vanuit management en control. Van controle naar vertrouwen waarbij ieders talent benut wordt. Ontdek hoe we deze uitdaging zijn aangegaan.

De uitdaging

De snelheid waarmee de omgeving van een organisatie veranderd wordt steeds groter. Er worden steeds meer eisen gesteld aan medewerkers en leidinggevenden. Een nieuwe economie vraagt om modern en inspirerend leiderschap. Leiderschap gaat niet langer om het controleren en beheersen van medewerkers, maar om het maximaal motiveren en inspireren van mensen, om openheid en autonomie, verantwoordelijkheid geven en nemen, eigenaarschap en transparant communiceren.
Startpunt voor inspirerend leiderschap is jezelf als persoon en leider beter leren kennen. Reflecteren op je eigen gedrag en het effect ervan op anderen. Meer inzicht verkrijgen in jouw leiderschapsstijl en jouw manier van communiceren. Rabobank Uden-Veghel wil haar “nieuwe” leidinggevenden inspireren om vanuit authentiek leiderschap sturing te geven aan de organisatie en minder vanuit management en control. Van control naar vertrouwen waarbij ieders talent benut wordt. Dit mede gezien de veranderingen in de maatschappij, nieuwe generatie leiders en werknemers, en de koerswijzigingen van de Rabobank.

Hoe “the art of leadership” van Horsedream heeft geholpen?

Een krachtige methode om te reflecteren op het eigen leiderschap is met behulp van het paard. Door middel van training met behulp van paarden kom je in een enkele sessie tot de kern. Paarden zijn bijzonder gevoelige dieren. Ze reageren puur, direct en zonder oordelen op je wensen, gedrag, overtuigingen en intenties. Dit komt doordat paarden van oorsprong prooidieren zijn en gewend zijn in kuddes te leven. In deze kuddes zijn zij afhankelijk van hun leiders. Vanuit hun instinct zullen paarden diegene waarmee ze in contact komen aftasten en vervolgens op een pure manier reageren op hetgeen er aanwezig is.
Jezelf als persoon en leider beter leren kennen. Reflecteren op je eigen gedrag en het effect ervan op anderen. Meer inzicht verkrijgen in jouw leiderschapsstijl en jouw manier van communiceren en hetgeen wat op zowel gedrags- als identiteitsniveau speelt. Vragen die daarbij horen zijn:

 • Hoe kom ik over op anderen?
 • Welke verbinding maak ik?
 • Hoe motiveer en inspireer ik zo maximaal mogelijk?
 • Hoeveel vertrouwen heb ik in het proces en de resultaten en de ander?
 • Welke randvoorwaarden schep ik?
 • Wat is de uitwerking van mijn gedrag op mijn omgeving?
 • Met welke intentie doe ik iets?
 • Welke rol spelen mijn overtuigingen bij het behalen van resultaten?
 • Hoe krijg ik anderen in beweging?
 • En hoe confronteer ik anderen met hun gedrag?
 • En waar liggen mijn eigen grenzen en hoe geef ik deze op een goede manier aan?

Het resultaat

Het resultaat van deze dag is dat de leidinggevenden meer inzicht hebben gekregen in hun eigen leiderschapsstijl en communicatiestijl.
Bijkomende resultaten van deze middag zijn:

 • Inzicht in elkaars kwaliteiten en valkuilen als leiders in de organisatie
 • Meer onderlinge verbinding

Rabobank Uden-Veghel over HoresDream:

“Een verrassend inzicht in de manier waarop ik leiding geef. Een effectieve en vooral leuke manier om jezelf en je team te laten spiegelen.”